Sake & Shochu

Sake
Sake – doorgaans vertaald als rijstwijn, maar sake wordt gebrouwen -, is de traditionale Japanse drank welke een geweldige combinatie is met Japans eten. Sake past goed bij Japanse ingredienten als soja sauce, rijst en rauwe fish. Sake kan warm en koud gedronken worden en heeft een alcohol percentage variërend van 5 tot 20%. Er zijn vele sakes met evenzoveel smaken afhankelijk van de streek, de soort rijst, het  bereidingsproces, etc. Net als met wijn kan sake droger of zoeter zijn en kan het tonen van kruiden en fruit hebben. Het is misschien even wennen maar als je eenmaal de smaak van sake kent is het een prachtige combinatie met een Japans maal.

Shochu
Is een Japans distillaat gemaakt van graan, zoete aardappel of boekweit. Het is een transparante drank zonder kleur met een alcoholpercentage van ca. 25%. Het is daarom sterker dan wijn maar lichter dan whiskey, wodka of jenever. De smaak is puur en kan een beetje ‘aardelijk’ en notig zijn. Vanwege de zuiverheid gaat het goed samen met de Japanse gerechten en je kunt er ook on the rocks van genieten.